Elérhetőség: evegvari@gmail.com

Workshopok 2021-ben az érzelemszabályozás jegyében a rejtett bántalmazástól a gyereknevelésig

Képzeld el, hogy a képen látható könyveket valaki mind elolvassa, szintetizálja és két óra alatt átadja neked... Elég gyors tempónak tűnik ahhoz, hogy megtaláld életed egyik legnagyobb rejtélyeire, elakadásaidra a választ? Hogy miért érzed magad rosszul, amikor igazából nem bánt vagy bántott senki? Hogy mikor lesz már végre jobb? Hogy miért nem tudsz úgy reagálni a gyerekeidre, ahogy szeretnél?


Lehet, hogy elrugaszkodott célnak tűnik, de 2021 legyen a nagyléptékű gyógyulások éve. (Hiszen a #covid19 által súlyos betegségekkel terhelt 2020 után erre a lélektani egyensúly-helyrebillentésre nagyon is szükségünk van.) 

Az illusztrációként szolgáló könyveket tényleg úgy szedtem össze, hogy egyik fontos témánk, a traumatizáló hatású nárcisztikus abúzus szempontjából releváns legyen. Van tehát mihez nyúlni, ha eszközöket keresünk nehézségeink megoldásához. Több évtizednyi munka van benne, mire kiforrott bennem egy olyan, saját élményen, terápiás tapasztalaton és elméleti képződésen alapuló tudás, hogy mire van szüksége annak, aki kora gyerekkori ártalmas élmények és az ebből fakadó, őt hosszú távon elkísérő minták, vagy akár mai napig is tartó rejtett (érzelmi, verbális) bántalmazás áldozata.

Meggyőződéssel képviselem, hogy lehet jobban lenni és kétórás blokkokban (emészthető, begyakorolható adagokban) meg is próbálom ezt átadni.

Amire legelőször is szükséged van az az, hogy megértsd magadat, az életedet, a problémáidat. Bár a résztvevőket nem nulláról kellett hitelesítenem, hiszen akit megszólít a téma, már tett erőfeszítéseket magáért és a gyerekekiért a tudatosság terén, illetve nem először él a gyanúperrel, hogy alattomos játszmák elszenvedője lehet. Azt azonban bizton kijelenthetem, hogy még rutinos anyáknak is tudtam újat mondani a gyerekeikről és az első "rejtett bántalmazás" workshop visszajelzéseinek is az volt a sommázata, hogy a nagy felismerésekkel járó aha-élmények segítenek együttérezni önmagukkal a hétköznapjaikba is beszűrődő nehézségekért. És ez a gyógyulás útja.

A C-PTSD (komplex poszttraumás stresszzavar) megnyilvánulásaira kihegyezett megközelítés gyakorlatorientált: azt keressük, mi a megoldás. Ha megtaláltad a rejtett bántalmazás témáját magadban, a problémát már beazonosítottad. Nem azon rugózunk elsősorban, hogy milyen szemét a bántalmazó, hanem azon, hogy te mit tehetsz magadért.

Önmagad iránti felelősséggel, aktív önvédelmet tanúsítva, öngyógyító módon együttérezve közben minden sérüléseddel.

A rejtett bántalmazás lététől függetlenül az öngondoskodás mindenkinek jót tesz, ezért külön alkalmak szólnak majd arról, hogy mit tehetünk azért tudatosan, hogy jól legyünk. Mert - bármilyen hihetetlen - ez sokszor döntés kérdése, amelyet akkor hoz meg az ember, ha belátja, hogy a környezeti tényezők sohasem lesznek optimálisak. Mert az élet már csak ilyen. Persze a döntés önmagában kevés, a workshop az ismereteket adja át és az eszközöket a kezedbe, hogy hogyan láss ahhoz a munkához, ha a saját kezedbe akarod venni az életedet.

És ha mindezt még a gyermekeidnek is szeretnéd megtanítani, érzelmi állapotaiért felelős szülőként, akkor ránézhetünk együtt arra, hogy mi építhető be a gyakorlatba mindabból, amit az idegtudomány tud az idegrendszerről. Mert ha a szülők és/vagy nevelők is tudnák mindazt a gyerekekről, amit a pszichológusok, esélyt adnánk arra, hogy ez egy jobb világ legyen. De hogy nektek otthon jobb lesz, az biztos. Csak hogy a reális és rövidtávon is kézzelfogható eredményeknél maradjunk. :) Siegelt idézve: 

"A lényeg az, hogy újfajta megközelítéssel tekintsünk a fegyelmezésre, és gondoljuk újra. Ezután már egy átfogó gondolati rendszer vezérelhet bennünket a gyermekeinkkel való kommunikáció során ahelyett, hogy csupán reagálnánk bármivel, ami épp kibuggyan belőlünk, amikor olyasmit tesznek, ami nekünk nem tetszik." (Siegel-Bryson: Drámamentes fegyelmezés, Ursus Libris, 2015, 2020)

Várlak benneteket szeretettel 2021-ben az online térben!
Nincsenek megjegyzések: