Elérhetőség: evegvari@gmail.com

Hogyan éljük meg a válságos időszakjainkat?



Szándékosan nem azt írtam a címben, hogy "hogyan éljük túl" a krízist. Íme néhány tanács - Moore könyvéből, és saját tapasztalataim alapján.

1. Tudatosítsd, hogy a (látszólagos) visszaesés normális. Az élet nem egy egyenes vonalú egyenletes fejlődés, nem lineárisan tartunk előre. A természetes folyamatokban – ld. születésben – mindig van átmeneti visszalépés, mintha ez szükséges lenne a következő nagy lépés „megugrásához”.  A nappalt is éjszaka követi, a fényt az árnyék. Ne áltasd magad azzal, hogy az élet csupa öröm és boldogság. Merd megtapasztalni azt is, amikor nem az.

2.       Éld át mindazt, ami történik. A leghasznosabb instrukciónak, amelyet Rebirthing során adok a klienseimnek is azt tartom – még akkor is, ha nagyon kínlódik az illető - , hogy FIGYELD MEG.  Thomas Moore is ezt tanácsolja:

„Vedd fel a magzati helyzetet, érzelmileg és értelmileg egyaránt. Halkulj el! Úgy lebegj sötétségedben, mintha az magzatvized lenne, s add fel a kitörés vagy a megmagyarázás küzdelmét. ... Ne próbáld befejezni! Ne próbáld elemezgetni! Ne próbáld kijátszani!” (Moore, 2005, 35.o.)

3.       Vállalj felelősséget azzal, hogy komolyan veszed az életedet és megpróbálod kihozni belőle a legtöbbet. Ne fecséreld az energiáidat pótcselekvésekre és a mások hibáztatására. De a legfontosabb (és legnehezebb): fogadd el azt, ami van.

4.       Tudd, hogy még ha látszólag semmi nem történik is, a nehézségek időszaka egy átalakulási folyamatnak a része. Ahogy a bebábozódott hernyónak is teljesen le kell bontania a testét, hogy pillangó lehessen, neked is atomjaidra kell hullani, ha újjá akarsz születni más formában.

Nincsenek megjegyzések: