Elérhetőség: evegvari@gmail.com

A módosult tudatállapotról

Mi is a módosult tudatállapot tulajdonképpen? Tart szerint az a jellemzője , hogy az átélő személy érzi, hogy ez az állapot a szokásostól lényegesen, minőségileg eltér, és ha legközelebb előáll, felismeri a két állapot azonosságát. (Tart idézi SZABÓ, 2007)

Az emberek vágynak a módosult tudatállapotokra, arra, hogy a világot máshogyan láthassák, mint hétköznapi szemüvegükön keresztül, ugyanis ekkor megérinti őket a világ transzcendens minősége és énhatáraik feloldódásával egységélményre tesznek szert az univerzummal. Ez gyógyító hatású, részben azért, mert problémáiknak új perspektívát ad és új megoldási lehetőségeket villant fel.

Hogy mennyire vágynak az emberek erre az élményre, az az alkoholisták nagy számában jól tükröződik. Csakhogy ez a rossz módszer. Minden relaxációs technika, meditáció vagy légzésterápia - olyan módosult tudatállapotot létrehozó technika, amelyet saját erőfeszítéssel kell elérni - az Assagioli által felsőbb tudattalan tartományát nyitja meg, és nem a félelmeket-szorongásokat tartalmazó klasszikus tudatalattiét.

Nincsenek megjegyzések: